Introduktion

Introduktion

På engelska betyder ordet speedway ungefär racingbana och kan därmed användas i en ganska vid bemärkelse för tävlingar för allt ifrån motorcyklar, bilar och faktiskt också hästkapplöpning. Men för oss i Sverige, och hela Norden och norra Europa egentligen, så betyder ordet speedway något betydligt mer precist: det är en helt egen sport som bara kan utövas på ett sätt.

Speedway är från början en brittisk uppfinning och man började köra speedway någon gång på 1920-talet på den engelska landsbygden. Du kommer här att få lära dig mer om denna sports historia, och vi kommer att titta på den inte minst utifrån ett svenskt perspektiv. Det är särskilt intressant eftersom speedway är en internationell sport där vårt land haft stora framgångar.

Flera stora stjärnor inom sporten har varit svenskar och vi kommer att stifta bekantskap med några av dessa. Tyvärr så är speedway ett intresse för några få, och det är ganska länge sedan sporten riktigt stod i rampljuset för den breda allmänheten. Det är det dags att ändra på och genom att lära dig mer om speedway så kan du säkerligen få upp ett intresse för denna klassiska och spännande motorsport.