Börja med speedway

För att börja med speedway krävs egentligen bara ett intresse för motorsport, speciellt motorcyklar så klart, men också en bana där man har möjlighet att träna. För att göra detta så måste man bo hyfsat nära en bana och vara med i klubben som driver och har banan som hemmabana.

Det finns totalt 28 speedwayklubbar på olika orter från södra till norra Sverige, och de anordnar regelbundet kurser, träning och tävlingar för seniorer och juniorer. Som junior är man mellan 12 och 17 år och tävlar på en motorcykel som är något lättare än den som seniorerna använder för att tävla. Om man vill börja köra speedway innan man hunnit fylla 12 år så kan man gå en speciell utbildning hos speedwayklubbarna för att få tävla i så kallade guldhjälmstävlingar.

Från det att man fyllt 16 år så får man tävla som senior, men de flesta väljer att utnyttja den regel som säger att man får stanna kvar som junior till 17. Samtidigt som man börjar köra speedway så är det att rekommendera att man lär sig en hel del om motorcyklar och speciellt den annorlunda varianten som används inom speedway (mer om det senare). Även om speedway är en relativt säker sport med väldigt få allvarliga olyckor, så händer det mycket ofta att motorcyklarna går sönder till följd av den tuffa hanteringen, och då är det bra att kunna en del om reparationen av dessa motorcyklar.

Om man är seriös med sitt satsande på speedway och vet att man kommer vilja tävla en del så måste man skaffa sig en egen motorcykel, och i kombination med denna också en släpvagn till bilen så att man kan ta med sig sin hoj till de tävlingar man ska delta i.

Oavsett om man är nybörjare eller proffs så måste säkerheten komma i första hand. Förutom motorcykeln så behöver föraren en del utrustning som hjälm och kläder för att skydda sig mot skador. Rätt utrustning är också ett krav från förbundets sida som kräver bland annat hjälm, ryggskydd, stövlar och heltäckande overall. Tänk på att köpa bra kvalitet och att utrustningen ska vara i bra skick om du köper den begagnad, annars får du inte det skydd du behöver om olyckan är framme. Vi vill också varna för att köpa begagnade hjälmar eller att behålla en hjälm som tappats eller varit med i en krasch eftersom den då kan ha spruckit inuti.